Windows 8 niestraszny użytkownikom
18 grudnia 2012, 18:29Zdaniem Julii Larson-Green, która jest odpowiedzialna w Microsofcie za rozwój Windows 8, przeciętny użytkownik przyzwyczaja się do korzystania z nowego interfejsu tego OS-u w ciągu od 2 do 14 dni. Dane zebrane automatycznie od części użytkowników wskazują, że bez najmniejszych problemów uczą się użytkowania Windows 8.
Niespodziewana dymisja w Microsofcie
13 listopada 2012, 10:57Steven Sinfosky, wiceprezes Microsoftu kierujący Windows Division, niespodziewanie złożył rezygnację. Ostatnio Sinofsky był odpowiedzialny za rozwój Windows 8. Analitycy sugerują, że odejście Sinofsky'ego może być związane ze zbyt słabą sprzedażą najnowszego OS-u.
Śladami Baumgartnera
12 listopada 2012, 14:08W kosmos wysyłano dotąd głównie organizmy żywe, teraz przyszła kolej na czołowego przedstawiciela fast foodu - hamburgera.
Areszt za spalenie papierowego kwiatka
12 listopada 2012, 11:57Policja w Wielkiej Brytanii aresztowała mężczyznę, który umieścił w serwisie społecznościowym zdjęcie płonącego papierowego kwiatu maku. Kwiaty takie są przez Brytyjczyków przypinane w listopadzie w celu upamiętnienia poległych żołnierzy.
Mam moc, nie odzwierciedlam wszystkich
16 października 2012, 15:31Evan Carr z Uniwersytetu Kalifornijskiego w San Diego sprawdzał, w jaki sposób poczucie mocy i status wpływają na mimikrę (odzwierciedlanie) w zakresie uśmiechu i gniewnego marszczenia brwi. Okazało się, że uśmiech "chadza" bardziej krętymi ścieżkami, niż się dotąd wydawało.
Efektywne chłodzenie olejem mineralnym
6 września 2012, 08:02Intel poinformowało o zakończonych sukcesem testach chłodzenia serwerów, podczas której maszyny są... zanurzone w oleju mineralnym. Prowadzone przez rok badania, w których brało udział siedem dwuprocesorowych serwerów z układami Xeon wykazały, że efektywność zużycia energii (PUE) przy tego typu chłodzeniu wynosi 1,02-1,03
Chill out w tle i więcej zostaje na talerzu...
29 sierpnia 2012, 16:18Delikatniejsze oświetlenie i muzyka w restauracjach typu fast food mogą zmniejszyć spożycie kalorii aż o 18%.
Przytniesz tu, przybędzie tam
1 czerwca 2012, 11:21Ograniczając dostępność produktów "śmieciowych", zmniejsza się liczbę kilodżuli pochodzących z tego typu pokarmów, ale nie ogólną energetyczność diety. Spadek różnorodności pomagał ograniczyć spożycie produktów z konkretnej grupy, ale wydaje się, że w innych obszarach diety zachodziła [wtedy] kompensacja - podkreśla prof. Hollie Raynor z University of Tennessee.
Fast food fast foodowi nierówny
17 kwietnia 2012, 09:42Międzynarodowy zespół naukowców badał zawartość soli w 2124 produktach sześciu sieci fast foodów. Okazało się, że poszczególne państwa - wszystkie były państwami rozwiniętymi - bardzo różniły się pod względem stężenia sodu w tych samych kategoriach produktów.
Alan Turing miał rację
20 lutego 2012, 18:15Naukowcy z King’s College London jako pierwsi przeprowadzili eksperymenty potwierdzające prawdziwość teorii Alana Turinga, która dotyczy sposobu formowania się w przyrodzie wzorców takich jak np. paski na ciele tygrysa.